Her er en vejledning er til dig som skal til kåring eller anden bedømmelse med din Gotlandruss.
Hvis du har spørgsmål eller har brug for yderligere vejledning, så er du altid velkommen til at kontakte bestyrelsen.
Hvordan skal hesten se ud?
Først og fremmest bør hesten vises i optimal kondition, altså god foderstand.
Det er altid en god idé at fremvise en hest som er godt soigneret, altså nyvasket og striglet.
Hesten bør bære en neutral trense samt katalognummer på enten begge sider, eller på højre side af trensen. Oftest får man uddelt katalognummer
Gotlandsruss bør ikke være klippede ved fremvisning. Hverken pels eller man og pandelok. Gotlandsrusset er en naturhest og bør vises sådan.
Udstråler hesten et harmonisk helhedsindtryk vil det altid give et mere positivt indtryk.
Det er altid en god idé at være godt forberedt og have trænet hjemmefra.
Hvordan skal du se ud?
Vi ser altid gerne at man bærer ridehjelm ved fremvisning, uanset køn og alder på hesten der fremvises.
Du bør bære en foreningstrøje eller neutral trøje, samt hvide bukser.
Man må gerne have pisk med.
Generelt bør du være så neutral som muligt så fokus ligger på hesten.
Hvordan foregår fremvisningen?
Kåringer starter med måling af hesten.
Her måler dommeren, eller en måler hestens stangmål, gjordmål og pibemål.
Der kan også være en dyrlæge til stede som vurdere hesten vel og ve, samt temperemant.
Du skal ikke have målt hesten hvis du er tilmeldt en showklasse.
Man kan fremvise hesten på to type baner.
Den ene er en trekantbane, som af navnet antyder at banen er formet som en trekant, hvor dommer står i det ene hjørne.
Oftest plejer dommeren at ville se hele klassen i katalogorden i skridt sammen på banen. Herefter fremviser efter katalogorden alene på banen.
Når man bliver kaldt ind traver man op til dommeren. Her opstiller man med manfri side mod dommer. Man må gerne vende hesten så den står korrekt.
Når hesten står, så er det vigtigt at det bagben der vender mod dommeren et skridt længere bagud end det andet. På denne måde står hesten lidt mere rejst med forparten og dommeren kan se begge bagben.
Når dommeren siger du må skridte, så skridtes trekanten rundt – nogen gange skridtes der kun halv bane. Når du kommer tilbage til dommeren opstiller du på samme måde igen.
Et godt tip er at når man går i skridt med hesten har man tøjlerne i begge hænder og når man traver tager man tøjlerne i højre hånd.
Et andet godt tip er, når du skal vende hesten i et hjørne, så tager du den ned i skridt og vender rundt, og så fortsætter i trav. Dette gælder begge hjørner. Man kan eventuelt guide hesten ved at tage hånden op til den hoved for at “vende” den.
Efter anden opstilling beder dommeren dig om at trave banen rundt. Når du nu skal trave med hesten er det vigtigt at trave i et frisk tempo så hesten viser sig fra sin bedste side, så den får god energi og godt afskub.
Når du kommer tilbage til dommeren opstiller du for sidste gang til dommeren siger tak og du må forlade banen.
Den anden bane er fast bund, hvor princippet er det samme som ved trekantbanen, men her løber man på lige bane frem og tilbage.
Man traver op til dommer og opstiller. Herefter beder dommeren dig skridte tilbage af den lige linje og her vender du ved den markering som er opsat i den anden ende, og skridter tilbage til dommeren. Du opstiller igen og dommer beder dig trave sammen linje som du har skridtet. Til sidst opstiller du foran dommer igen og må trave ud når dommeren har sagt tak.
Når alle i klassen har været igennem bliver alle kaldt ind og skridter banen rundt. Herefter rangere dommeren i orden. Den forreste hest har fået flest point, dermed fløj, den med anden flest point går nummer to osv.
Dommeren opråber bedømmelsen for hesten og herefter får man sin roset og plaket.
Dette er kun en vejledning. Den enkelte fremvisning er op til dommeren. Dommeren kan bede dig om at gøre anderledes end det der er beskrevet.
Hvis du vil læse mere om point, klasser, plaketter osv. så er der et link her til vores avlsprogram: http://danskgotlandsruss.dk/vedtaegter/